Sök
  • ayse

Det behövdes en pandemi för att förstå fördelarna med distansarbete

Uppdaterad: jan 6


Jag skulle kunna skriva en bok om min femton år långa kamp för möjligheten att kunna varva kontorsarbete med distansarbete. Jag blir riktigt less när jag tänker på all tid och energi som jag har lagt ner för att få kollegor och framför allt chefer, att se fördelarna med distansarbete.


Jag har varit på arbetsplatser där distansarbete har betraktats som ett sätt att smita från jobbet. Inte nog med det, för bara några år sedan hade jag en chef som sade "Jag vill se dig sitta framför skärmen på kontoret och inte någon annanstans. För då vet jag att du jobbar". Samma chef kunde de gånger jag inte var på kontoret, spamma mig med mejl om allt möjligt ointressant, bara för att kolla om jag verkligen satt "framför skärmen" och svarade med en gång eller inte. Det som gjorde mig mest frustrerad var att jag, oavsett arbetsgivare, behövde förklara om och om igen att alla tjänar på att jag distansarbetar. I mina uppdrag, som då gick ut på att kläcka idéer och skriva träffsäkra texter åt olika kunder, var det så uppenbart att jag kunde fokusera, kreera och prestera som bäst när jag inte var på kontoret. Mina arbetsgivare hade kunnat få ut mer av mig, kunder hade kunnat erbjudas mer kreativa och kvalitativa idéer och jag hade kunnat lägga det dyrbaraste av allt - tiden -på det jag verkligen skulle göra.


”Men vill du inte vara med dina kollegor?”, som en tidigare chef frågade mig när jag bad om att få jobba hemifrån en (!) dag i veckan. Distansarbete betyder ju inte att jag inte vill ha kontakt med mina kollegor, jag vill bara få möjligheten att kunna jobba mer fokuserat eftersom mina arbetsuppgifter kräver det. Att arbeta med kommunikation/text i ett öppet kontorslandskap har bara inneburit att jag har fått mindre gjort om dagarna och behövt ta med arbete hem för att hinna ikapp. Och det är varken effektivt eller hållbart.


I dag med facit i hand är det ändå lite lustigt att det som jag har kämpat för i så många år, lyckades en pandemi få igenom över en natt.


/Ayşe

27 visningar0 kommentarer
 

©2020 by Ayse Sungur. Proudly created with Wix.com.