top of page
  • Skribentens bildAyse Sungur

Det behövdes en pandemi för att förstå fördelarna med distansarbete

Uppdaterat: 31 jan. 2021


Jag skulle kunna skriva en bok om min femton år långa kamp för möjligheten att kunna varva kontorsarbete med distansarbete. Jag blir beklämd när jag tänker på all tid och energi som jag har lagt ner för att få kollegor och framför allt chefer, att se fördelarna med distansarbete.


Jag har varit på arbetsplatser där distansarbete har betraktats som ett sätt att smita från jobbet. Inte nog med det, för bara några år sedan hade jag en chef som sade "Jag vill se dig sitta framför skärmen på kontoret och inte någon annanstans. För då vet jag att du jobbar". Samma chef kunde de gånger jag distansarbetade, spamma mig med mejl om allt möjligt ointressant, bara för att kolla om jag verkligen satt "framför skärmen". Modernt ledarskap, eller hur?


Det som har gjort mig mest frustrerad genom åren är att jag, oavsett arbetsgivare, har behövt förklara om och om igen att alla tjänar på distansarbete. I mina uppdrag, som brukade gå ut på att kläcka idéer och skriva träffsäkra texter åt olika kunder, var det så uppenbart att jag kunde fokusera, kreera och prestera som bäst när jag inte var på kontoret. Mina arbetsgivare hade kunnat få ut mer av mig, kunder hade kunnat erbjudas mer kreativa och kvalitativa idéer och jag hade kunnat lägga det dyrbaraste av allt - tiden -på det jag verkligen skulle göra.


Men vill du inte vara med dina kollegor?”, som en tidigare chef frågade mig när jag bad om att få jobba hemifrån en (!) dag i veckan. Distansarbete betyder ju inte att jag inte vill ha kontakt med mina kollegor. Jag vill bara få möjligheten att kunna jobba mer fokuserat eftersom mina arbetsuppgifter kräver det. Och om det inte är möjligt i det öppna kontorslandskapet, är det väl inte mycket begärt om jag vill få rätt förutsättningar för att kunna utföra mitt arbete på arbetstid? För med facit i hand har det öppna kontorslandskapet inneburit att jag inte har kunnat få till fokustid på arbetstid och i stället behövt ta med arbete hem för att hinna i kapp. Och det är varken effektivt, hållbart eller kul i längden.


I dag är det ingen som höjer på ögonbrynen när det pratas om distansarbete. Äntligen har många förstått att det faktiskt går att arbeta hemifrån. Förvånansvärt bra, dessutom. Det jag har kämpat för i så många år, lyckades en pandemi få igenom över en natt.


/Ayşe

64 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page